Miloš Mijić novi predsednik Sportskog saveza

U četvrtak, 7. decembra održana je Redovna Izborna Skupština Sportskog saveza grada Sombora. Istoj je prisustvovalo 43 delegata delegata sa pravom glasa i šest pridruženih članica Saveza (bez prava glasa). S obzirom da je dosadašnjem predsednku Zoranu Bojiću istekao četvorogodišnji mandat, sednica je bila neophodna. Za funkciju čelnog čoveka Saveza pristigla je jedna kandidatura (Miloš Mijić) koju je podržalo 47 klubova i sportskih organizacija sa područja grada Sombora. Novi predsednik Saveza je u svom uvodnom ulaganju izneo svoju kratku biografiju, a potom i plan i program rada za naredne četiri godine. Miloš Mijić (1994) po zanimanju je diplomirani profesor fizičkog vaspitanja i sporta. U svojoj biografiji ima četvorogodišnje iskustvo u Sportsko edukativnom kampu Vidre, potom je radio kao trener mlađih kategorija u Fudbalskom klubu Radnički 1912, a nakon toga i u Akademiji fudbala Sombor. Na čelu Gradskog fudbalskog saveza Sombor proveo je od 2021 do pre par dana kada je podneo ostavku na tu funkciju. Što se tiče plana i programa rada Saveza istakao je da će raditi na:

  • razvoju i promociji sporta na teritoriji grada Sombora, širenju programa rada Saveza koji će doprineti povećanju bavljenja sportom u svim segmentima stanovništva u skladu sa Zakonom.
  • zaštiti interesa učesnika u sistemu sporta, pre svega ovde mislim na sportske organizacije i klubove članice Sportskog saveza grada Sombora. (sportske organizacije i klubovi su osnivači Saveza, i oni ne smeju i neće biti zanemareni tokom naredne četiri godine).
  • unapređenju svih vidova sporta kroz besplatne programe koji će biti dostupni svima.
  • stvaranju potrebnih uslova za praćenje i unapređenje rada postojećih i nekih budućih članova Saveza koji će doprineti da zajedničkim snagama radimo na unapređenju masovnog sporta, predškolskog i školskog sporta, studentskog, rekreativnog i radničkog sporta (da podsetim da će Sombor 2027. godine biti domaćin Radničke sportske olimpijade), ali i ne manje važnog i poslednjih godina zanemarenog sporta u invalidskim kolicima.
  • promociji sportskih organizacija i klubova sa teritorije grada Sombora kroz sportske manifestacije i događaje, kao i aktivnosti sporta osoba i dece sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom.
  • promociji sportskih organizacija i klubova članica Sportskog saveza grada Sombora putem medija, zvaničnog sajta SSGS-a, putem kojih će trajno ostati zabeleženi rezultati svih somborskih sportista, kao i njihovih uspeha.
  • jačanju i razvoju dalje saradnje sa ostalim gradskim, okružnim, pokrajinskim i republičkim sportskim Savezima, institucijama i organizacijama.
  • pružanju pomoći sportskim klubovima i organizacijama oko konkursne dokumentacije u cilju ispunjavanja svih uslova za ostvarivanje prava na Konkursima za sufinansiranje programa iz oblasti sporta (grad Sombor, AP Vojvodina, R. Srbija).
  • održavanju što više stručnih seminara i skupova u cilju stručnog usavršavanja (razmeni iskustva) svih aktera u oblasti sporta, pre svega mislim na trenere koji rade sa mlađim uzrasnim kategorijama u svim granama sporta.
  • organizaciji što većeg broja manifestacija radiće time i na promociji grada Sombora kroz realizaciju istih.
  • kroz pojačanu komunikaciju sa klubovima trudićemo se da klubovima obezbedimo neophodne resurse za njihov rad (obezbeđenje ljudskih resursa – volontera, sportske opreme, pružanje tehničke podrške, pomoć u obeležavanju važnih događaja i jubileja klubova, a sve u skladu sa sopstvenim mogućnostima Saveza). 

Nakon što je izabran za novog predsednika, članovima Skupštine predočen je i sastav Upravnog i Nadzornog odbora. U naredne četiri godine u Upravnom odboru SSGS-a sedećeMiloš Mijić – predsednik, Robert Horvat (rukomet), Vladimir Karanović (odbojka), Strahinja Svilar (košarka), Siniša Lazić (fudbal), Goran Leković (boćanje), Dejan Kunić (borilački sportovi), Aleksandar Marković (atletika), Siniša Vujaković (boks). Članovi Nadzornog odbora biće: Slavko Zobenica, Jovan Uzelac i Vukašin Elez.