ŠVS GS: Obezbeđene cisterne sa pijaćom vodom

Zbog visokih temperatura na koje upozorava Hidrometeorološki zavod, Štab za vanredne situacije grada Sombora doneo je preporuke građanima i privredi. Kako se navodi, preporuke se prvenstveno odnose na zaštitu zdravlja, a kako je voda ključna u narednom periodu, dodatno su obezbeđene cisterne sa pijaćom vodom na sledećim lokacijama u gradu: na početku i kraju ulice Kralja Petra I, na parkingu kod „Aman“ marketa u Sportskoj ulici i na Pijaci „U lancima“ kod Trga Svetog Trojstva. Štab apeluje na sugrađane da posle boravka u prirodi uklone sve moguće uzročnike požara, boce pod pritiskom, ložišta vatre i slično, a da u slučaju pojave manjih požara na otvorenom, hitno obaveste nadležne službe ili sami pristupe njihovom gašenju do pristizanja vatrogasno spasilačkih jedinica. Takođe, skreće se i pažnja poljoprivrednicima da se pridržavaju propisa kojima se zabranjuje upotreba vatre na otvorenom prostoru, da ne pale travu, strnjiku i grane. Štab za vanredne situacije preporučuje javnim komunalnim preduzećima, ustanovama i privrednim društvima da posao organizuju u skladu sa smernicama resornog Ministarstva za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama, što podrazumeva češće pauze, odmor u hladu ili da organizuju rad u dve smene, kako bi se obezbedila potpuna zaštita života i zdravlja zaposlenih, ali i kontinuitet u pružanju svih usluga građanima. Sledeće Preporuke za stanovništvo u toku toplog vremena dao je i Institut za javno zdravlje Srbije:

  • Trudite se da vam životni prostor uvek bude rashlađen. Preporuka je održavati sobnu temperaturu ispod 32°C tokom dana, odnosno ispod 24°C tokom noći. Ovo je naročito važno za decu uzrasta do 2 godine, osobe starije od 60 godina, kao i za hronične bolesnike.
  • Novorođenčad, odojčad i deca uzrasta do četiri godine posebno su osetljiva na visoke temperature vazduha, pri čemu često ne ispoljavaju brzo znake i simptome kao odrasli. Izbegavajte da izvodite bebe i decu napolje za vreme toplotnog talasa. Ako ih izvodite, činite to samo u ranim jutarnjim ili večernjim satima. Kada boravite napolju bebe i decu uzrasta do godinu dana uvek držite u hladovini.
  • Izbegavajte boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana, od 10:00 do 17:00 sati. Kada su napolju, potrebna je odgovarajuća zaštita od sunca, pamučna široka garderoba svetlih boja koja ne steže, šešir.
  • Ukoliko koristite klima uređaj ili ventilator nikada ih ne usmeravajte direktno na bebu, odnosno dete.
    Tokom najtoplijeg dela dana, od 11:00 do 17:00 sati, izbegavajte intenzivnu fizičku aktivnost.
  • Oblačite pamučnu odeću svetlih boja koja nije tesna, zaštitite oči i glavu od sunčevih zraka.
  • Preporučuje se nošenje naočara za sunce.
  • Starije osobe se ne smeju izlagati sunčevom zračenju u najtoplijem delu dana (od 10:00 do 17:00 sati), posebno ne stariji srčani bolesnici kao i oboleli od šećerne bolesti. Ukoliko starija osoba mora da izađe iz kuće, preporuka je da to uradi u jutarnjim ili večernjim časovima.
  • Unosite dosta tečnosti, najviše vode,
  • Izbegavajte pića i napitke koji sadrže alkohol, kofein i šećer.
  • Unosite lake obroke, izbegavajte tešku i visoko kaloričnu hranu, sa visokim sadržajem šećera
  • Tokom boravka na otvorenom preporučuje se kretanje po hladovini i češći odmori
  • Tuširajte se mlakom vodom, nekoliko puta na dan.
  • Pre ulaska u vozilo koje je stajalo na suncu, obavezno otvorite prozore i vrata, uključujući i prtljažnik, nekoliko minuta radi provetravanja i rashlađivanja automobila. Upotreba klima uređaja treba da omogući da unutrašnja temperatura bude niža 5 do 7 stepeni od spoljašnje.
  • Pravite pauze tokom vožnje. U toku vožnje po visokim temperaturama, i dužim relacijama, potrebno je da se prave pauze na svaka 2 sata po 15 minuta.
  • Provetravanje vozila, unos dovoljne količine tečnosti i lagano istezanje otkloniće prve znake umora koji se obično javljaju nakon drugog sata vožnje.

Kada su u pitanju deca i mere predostrožnosti:

  • Nikada decu ne ostavljajte u parkiranom vozilu na suncu.
  • Deca su osetljiva na ekstremne temperature, pa se mogu pregrejati tri do pet puta brže nego odrasle osobe. U slučaju pregrejavanja kod dece, može doći do toplotnog udara koji može imati fatalne posledice.
    Čak i sa otvorenim prozorima, ako je napolju 25°C, temperatura u autu se za 10 minuta može popeti na 40°C, a ako je napolju 35°C, temperatura u autu dostiže i 50. podeljak.

Štab za vanredne situacije grada Sombora preporučuje sugrađanima da se pridržavaju uputstva zdravstvene službe kao i da se tokom dana informišu o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika.