Liščević: Ponosna sam sa ovaj tim

Reprezentacija Srbije pred meč sa Francuskom - slika preuzeta sa zvaničnog sajta Rukometnog saveza Srbije

Iako na pragu velikog iznenađenja, reprezentacija Srbije je poklekla u poslednjim minutima meča sa Francuskom. Naša selekcija je odlično pristupila utakmici i hrabrom, čvrstom i borbenom igrom tokom celog meča bila na korak od velikog trijumfa. Ipak, iskustvo izuzetne ekipe Francuske je presudilo da u završnici izađu kao pobednici i osvoje dva nova boda. Srbija je protiv aktuelnog olimpijskog šampiona prikazala blistavo izdanje. Od samog početka utakmice izabranice Uroša Bregara su bile vrlo čvrste u odbrani znajući individualne i kolektivne kvalitete protivnika. Borbenost ekipe je bila na izuzetnom nivou i stavile su odmah do znanja Francuskoj da će za svaki pogodak morati da se pomuče. Početak utakmice je bio dobar, a nastavak odličan. Disciplinovana odbrana i odlično izdanje Jovane Risović na golu naše reprezentacije u potpunosti su poremetile igru Francuskinja, pa tako od 16. minuta i vođstva Francuske od 9:6, olimpijski šampion ne uspeva da postigne ni jedan pogodak do kraja poluvremena. Iznenadile su naše devojke protivnika čvrstom igrom i borbom za svaku loptu i nisu dozvoljavale Francuskoj da nađe put do gola. Do 25. minuta susreta Srbija dolazi do izjednačenja. Ohrabrene razvojem situacije, devojke su dodatno bile podstaknute da daju sve od sebe i da odigraju utakmicu kao pravi tim u kome je od sigurnosti golmana, preko jake odbrane do ežefikasnog napada sve harmonično funkcionisalo. Velikom serijom od 6:0 Srbija je napravila izuzetan rezultat i sa 12:9 otišla na odmor. Francuska je drugo poluvreme otvorila sa četiri brza gola u uvodna četiri minuta i uspela da ponovo povrati vođstvo. Međutim, naša selekcija je konsolidovala redove i ponovo pokazala karakter u želji da se sa Francuskinjama nadmeće do samog kraja i do 40. minuta ponovo stekla prednost u utakmici (15:14). Usledila je rezultatska klackalica u kojoj ni jedna ni druga strana nije uspela da podigne prednost na više od gol razlike. Bio je ovo odličan meč i odlično izdanje Srbije koja je u utakmicu ušla sa stavom da nema šta da izgubi i takvim pristupom je rešila da ide do kraja. Na strani naše ekipe je bila borbenost, ali na strani protivnika veliko iskustvo, pa tako Francuska dva minuta do kraja uspeva da stekle dva gola prednosti i povede sa 20:18. Iako u sledećem napadu Srbija uspeva da smanji na gol razlike, brzim napadom Francuskinje ponovo odlaze na dva gola prednosti u trenutku kad je već premalo vremena ostalo da se utakmica preokrene. Francuska na samom kraju meča realizuje i sedmerac dosuđen u poslednjem napadu za konačnih 22:19 u korist Francuske. U našoj ekipi su najefikasnije bile Tamara Radojević sa 5 i Jovana Stoiljković sa 4 pogotka. Za igrača utakmice proglašena je Tamara Radojević. Pred Srbijom je još jedna utakmica u okviru ove faze prvenstva, protiv Slovenije u ponedeljak, 13. decembra od 18 časova.

Srbija – Francuska 19 :22 (12:9)

Srbija: Vukajlović 1, M. Agbaba 1, J. Agbaba, Janjušević 1, Risović (10 odbrana), Kojić, Radojević 5, Kocić, Jovović, Stamenić 2, Jovanović, Lovrić 1, Stoiljković 4, Liščević 2, Petrović 2, Graovac

Francuska: Glose (7 odbrana) , Nokandi 2, Tublan 1, Valentini 1, Pino 1, Lasors 2, Zadi Deuna 6, Niakate, Darlo (6 odbrana), Ahanda, Sersien Ugolin 3, Horaček, Edviž 1, Fopa 3, Nze Minko 1, Granije 1.

Utiske posle utakmice iznela je Kristina Liščević.
– S obzirom na to da je Francuska olimpijski šampion i da je Francuska ekipa koja ima fantastične igrače koji igraju u vrhunskim klubovima i da je sa druge strane Srbija koja se pojavila sa vrlo mladim timom, da je neko došao pre utakmice i ponudio nam ovaj rezultat, naravno da bi svako pristao. Međutim, kada u prvom poluvremenu vidiš da možeš i da to ide zaista dobro, onda posle utakmice izađeš malo razočaran i razmišljaš – možda smo mogli ovo bolje, možda smo mogli više da damo, razmišljaš šta si promašio. Puni smo utisaka i previše je stvari o kojima razmišljamo, puno stvari oko nas. Međutim, ja sam zaista ponosna na ovaj tim i zaista su devojke pokazale da imaju lepu budućnost i da će napraviti velike stvari u budućnosti – zaključila je Liščević.

Vest i fotografija su preuzeti sa sajta Rukometnog saveza Srbije.