Srbija pobedom otvorila Svetsko prvenstvo

Rukometašice Srbije su u prvoj utakmici na Svetskom šampionatu u Španiji savladale Poljsku rezultatom 25:21 (16:13) i tako upisale važne prve bodove na startu takmičenja. Odličan početak utakmice je imala naša selekcija koja je ubrzo stekla prednost koju je održavala do isteka prvih 30 minuta. Čvrsta odbrana naše ekipe uz nekoliko stativa protivničke, rezultirala je sa samo dva gola Poljske u uvodnih deset minuta, pa je Srbija povela sa 5:2. Poljakinje su iskoristile igrača više i sa dva vezana pogotka smanjile na 5:4, a čim se postigla igračka ravnoteža na terenu Srbija je nastavila da niže pogotke i prvi put stiče prednost od četiri gola sredinom poluvremena (9:5), što je i bila najveća prednost u prvom delu igre. Priliku za prvi nastup na Svetskom prvenstvu dobila je Aleksandra Stamenić, a debitantske nastupe u seniorskom nacionalnom dresu mlade Nataša Lovrić i Tamara Kocić. Krajem poluvremena u igru je ušla i Kristina Liščević, čiji je nastup bio pod znakom pitanja usled povrede. Janjušević je bila izuzetno raspoložena u prvom delu igre pa se do kraja poluvremena pet puta upisala u strelce. Srbija je sa 16:13 otišla na odmor. Srbija sa tri vezana pogotka započinje drugo poluvreme i stiče prednost od 19:13, a debitantkinja Nataša Lovrić postiže svoj prvi pogodak. Međutim Poljska uzvraća sa tri gola i smanjuje rezultat na 19:16. Poljakinje su u nastavku zaigrale još bolje, pa sa minusa od šest golova u 45. minutu stižu do gola zaostatka – 20:19. Pad koncentracije u redovima naše selekcije Poljska je iskoristila u potpunosti za smanjenje prednosti, ali ne i za preokret. Kristina Graovac je odigrala značajnu ulogu u finišu meča odbranivši čak dva sedmerca Poljakinja. Vratile su se naše devojke u igru i minut i po pre isteka utakmice stigle do nedostižnih 25:21. Najefikasnije u našem timu su bile Anđela Janjušević sa sedam i Jovana Stoiljković sa šest golova. Nakon dana odmora, Srbija će u nedelju, 5. decembra igrati drugi susret na šampionatu i to protiv selekcije Kameruna koju je Rusija u prvom kolu savladala sa 40:18. Meč je na programu u 20:30 časova. Istog dana od 18 časova sastaju se Poljska i Rusija.

Srbija – Poljska 25:21 (16:13)

Srbija: M. Agbaba, J. Agbaba 1, Janjušević 7, Risović (6 odbrana), Kojić 2, Radojević 1, Kocić, Jovović, Kovačević 2, Stamenić, Jovanović, Lovrić 2, Stoiljković 6, Liščević, Petrović 4, Graovac (5 odbrana)

Poljska: Zimni, Plominska, Kobilinska, Balsam 4, Gega, Matuščik, Placek (3 odbrane), Gorna 1, Zima, Rosiak 6, Nosek 4, Saravaga, Ačruk 1, Rozak, Nokun 5, Malickievic (6 odbrana).

VEST : RSS, FOTO : IHF.