Najavljena nova ulaganja u sport

Ministar omladine i sporta, Zoran Gajić, danas je zajedno sa državnim sekretarom, Marko Kešeljem i pokrajinskim sekretarom za sport i omladinu, Danetom Bastom, boravio u Somboru. Ovom prilikom, ugostili su ga predstavnici Gradske uprave, na čelu sa gradonačelnikom Sombora, Antoniom Ratkovićem, načelnikom Zapadnobačkog okruga, Goranom Nonkovićem i narodnim poslanikom, Goranom Milićem. Prilikom boravka, Gajić je, obišao najpre fiskulturnu salu u Gimnaziji „Veljko Petrović“, kako bi se upoznao sa radom Odbojkaškog kluba „Volejstars“, kao i sa samim uslovima bavljenja sportom u ovoj obrazovnoj ustanovi.

„Doneli smo poklon sa loptama, sa rekvizitima, golovima, koševima, odbojkaškim mrežama, a ovde što sam video i čuo da postoji i odeljenje sportske Gimnazije to podržavam zbog toga što metodologija savremenog sportskog treninga se ubrzano razvija i deca koja su u uzrastu od 15 godina, znači od kad prelaze u srednju školu već su dobro zagazila nešto što zovemo rana sportska specijalizacija i njima u svakom slučaju u tom periodu treba omogućiti i takozvani dvofazni trening, dva treninga dnevno“, pohvalio je Gajić rad sportskog odeljenja Gimnazije. Direktor Gimnazije, Dušan Mišković, zahvalio se na vrednim poklonima, istakavši da je Gimnazija oduvek podsticala svoje učenike na bavljenje sportom. „Od pre dve godine imamo i sportsko odeljenje tako da smo sad da kažem podigli na još jedan viši nivo bavljenje sportom i u tom smislu jako nam je važna saradnja sa svim sportskim klubovima, a evo sad i sa Ministarstvom sporta, tako da, zahvalni smo, na toj saradnji, na toj brizi“, rekao je direktor somborske Gimnazije.

Gradonačelnik, Antonio Ratković je iskoristio ovu priliku da istakne da je ulaganje u sport i mlade sastavni deo odgovorne politike koju Grad Sombor sprovodi, kao i da se iz godine u godinu izdvajaju značajna sredstva namenjena poboljšanju uslova za sport na teritoriji Grada. „Oko sedam posto budžeta, Grad Sombor izdvaja za sport, i tu pre svega mislim na finansiranje sportskih klubova, na njihovo funkcionisanje. Svakako nešto na šta smo ponosni je trenerska nadoknada za stručno-pedagoški rad, jer znamo koliko je bitan trener u razvoju svakog sportiste. Takođe, stipendiramo mlade sportske nade, podržavamo sportske manifestacije. Nastavljamo svake godine sa ulaganjem u Gradsku halu „Mostonga“, u otvoreni i zatvoreni bazen, i svedoci smo da u prethodnom periodu upravo uz podršku i Ministarstva i Pokrajinske vlade završili smo kompletno parket, nova rasveta, a u ovoj godini biće nova klimatizacija i ventilacija, kao i svlačionice koje su gotove i teleskopske tribine“, poručio je gradonačelnik.

Ratković je dodao i da se ulaže značajan trud da se pored svih objekata u gradu, obnove i rekonstruiši sportski tereni i objekti u svakom naseljenom mestu. Osim Gimnazije, u toku današnjeg dana ministar sporta posetio je i Gradsku halu „Mostonga“, u kojoj je u toku prethodnog perioda urađena kompletna rekonstrukcija parketa, kao i rasveta. Pokrajinski sekretar, Dane Basta, napomenuo je da će se ulaganja u ovu sportsku ustanovu nastaviti i u budućnosti. „Pokrajinska vlada, putem Uprave za kapitalna ulaganja, će uraditi i aklimatizaciju kompletne hale, nama ostaje da unapredimo još ugradnjom i sedišta, tako da hala „Monstonga“ bude kompletno obnovljena. Naravno, pomažemo i mnogobrojna sportska udruženja i klubove, pa i školski sport, tako da svi mi zajedno, zajedničkim snagama ulažemo u sport i sportsku infrastrukturu“, zaključio je Dane Basta. Nakon obilaska, u prostorijama Županije, održan je sastanak sa predstavnicima sportskih klubova, na kojem su razmotrene najvažnije teme vezane za sport na lokalu, sa ciljem njegovog daljeg unapređenja.

Kompletna vest preuzeta sa zvaničnog sajta grada Sombora