Nema organizovanog dočeka Nove godine

U skladu sa preporukama Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 koje je usvojila Vlada RS, nema organizovanog dočeka Nove godine, niti reprize, a radno vreme ugostiteljskih objekata 31. decembra i 1. januara je do 18 časova.

U ugostiteljskim objektima nije dozvoljeno neposredno izvođenje muzike (muzika uživo), a posle 17.00 časova nije dozvoljena muzika u bilo kom obliku.

Podsećamo da je zbog trenutne epidemiološke situacije i proglašene vanredne situacije na teritoriji grada Sombora zabranjeno organizovanje svečanosti i proslava, što znači da nije dozvoljeno organizovanje dočeka Nove godine, niti reprize.

Navedeno ograničenje odnosi se na sve ugostiteljske objekte koji pružaju usluge ishrane, pića i zabave (restorani, kafići, barovi, klubovi, kafane, čarde, gostionice, pivnice, picerije, kafe poslastičarnice, noćni barovi, kabare barovi, diskoteke i sl.), ugostiteljske objekte koji posluju u okviru benzinskih stanica (pumpi), kao i na objekte koji pružaju usluge smeštaja (hoteli, moteli, pansioni, turistički apartmani, kampovi, prenoćišta, konačišta, odmarališta i sl.), zatim na kladionice kockarnice i druge slične objekte.

Komunalna inspekcija i komunalna milicija će obilaziti ugostiteljske objekte i kontrolisati primenu protiv epidemijskih mera odnosno mera lične zaštite od infekcije (zabrana organizovanja svečanosti-proslava; zabranu neposrednog izvođenja muzike-muzika uživo; ograničeno radno vreme; ograničen broj lica u prostoriji-4m2 po gostu; za jednim stolom ne može sedeti više od dva lica; obavezni razmak od dva metra između stolova; obavezna upotreba zaštitnih maski od strane zaposlenih i korisnika usluga; održavanje fizičkog distance odnosno međusobnog rastojanja između dva lica od najmanje dva metra i druge propisane mere).

U slučajevima nepoštovanja protivepidemijskih propisane su sledeće kazne:

  • komunalni inspektor odnosno komunalni milicionar odmah izriče usmeno naređenje da se isprazni objekat – prostor u kome je došlo do kršenja propisanih mera odnosno objekat prekida sa radom;
  • komunalni inspektor odnosno komunalni milicionar izdaje prekršajni nalog za koji je propisana novčana kazna: 300.000 dinara za pravno lice; 150.000 dinara za preduzetnika; 50.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu; 30.000 dinara za odgovorno za primenu mera lične zaštite od infekcije i 5.000 dinara za fizičko lice;
  • komunalni inspektor odnosno komunalni milicionar izdaje prekršajni nalog za nepoštovanje radnog vremena za koje je propisana novčana kazna 120.000 dinara za pravno lice, a za preduzetnika 60.000 dinara;
  • komunalni inspektor podnesi prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo – nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, a za koje krivično delo je propisana novčana kazna ili zatvor do tri godine.

Grad Sombor i Štab za vanredne situacije grada Sombora još jednom najsnažnije apeluju na građane da pokažu solidarnost sa zdravstvenim radnicima tako što će Novu godinu obeležiti u svom domu, sa svojim ukućanima. Neophodno je da se ponašamo odgovorno prema sebi i drugima, poštujemo donete mere i vodimo računa o svom i zdravlju svojih najbližih.

Ostanite zdravi i bezbedni – kod svoje kuće!