Protivepidemijske mere ostaju na snazi

Na današnjoj sednici Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 odlučeno je da sve protivepidemijske mere ostaju na snazi. Od nedelje 20. decembra primenjuju nove mere koje se odnose na ulazak kako domaćih, tako i stranih državljana u Srbiju:

  • strancima je dozvoljen ulazak samo ako poseduju negativan PCR test, ne stariji od 48 časova izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno iz koje ulaze u Republiku Srbiju;
  • državljanima Srbije koji ne poseduju negativan PCR test izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno ulaze u Republiku Srbiju, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata, određuje se mera karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana. Oni se mogu testirati u Srbiji i ukoliko njihov PCR test bude negativan, više neće biti u obavezi da budu u kućnoj izolaciji. Kontrolu posedovanja negativnog PCR testa i poštovanja mera karantina u kućnim uslovima vršiće organ državne uprave nadležan za unutrašnje poslove.

Grad Sombor još jednom apeluje na sve sugrađane da budu odgovorni i da vode računa o svom i zdravlju svojih najmilijih. Kako se navodi u gradskom saopštenju, poštovanje preventivnih mera i dalje ostaje jedini siguran i dokazan način zaštite od koronavirusa. Nošenje maske u zatvorenim prostorima i održavanje razdaljine, od ključnog su značaja i jedini put do očuvanja zdravlja.